tiistai 16. maaliskuuta 2010

Tuuliajolla

Minulla on sellainen olo, että olen tyhjän päällä taas.

Ei lääkärilläkäynti mitään auta. Siinä on niin paljon mätää, koko touhussa.

*

Tiistaina sain tulokset poskionteloiden magneettikuvauksesta. Tulokset tuli pelkästään minulle, ei lääkärille ollenkaan - aivan niin kuin muutkin tulokset ovat tulossa vain minulle. Vastaanotolla, kun kysyin, mihin tulokset tulevat, lääkäri sanoi, että minulle. Se vaikutti minusta oudolle ja piittaamattomalle... Minunko se tässä lääkäri pitää olla ja päätellä tuloksista, mitä tehdään?

Se loukkasi, ettei lääkäri halunnut tutkimustuloksia itselleen eikä ollut sen vertaa kiinnostunut. Mutta en voinut mitään. Kaikkea ei tässä elämässä saa.

*

Lausunnossa oli lähettävän lääkärin kohdalla kyseisen lääkärin nimi ja kohdassa "Minne lähetetään" pelkkää tyhjää...

Perässä seurasi tekstiä, josta minun potilaan pitäisi ymmärtää jotain. Jos en ymmärtäisi, omapa olisi vikani.

Jouduin siis suorittamaan "lääkärin virkaakin". Tosin olin tottunut jo siihen ja käynyt huolellisesti läpi magneettikuvauksesta saamani cd:nkin verraten omia kuviani ulkomaisten sivustoiden kuviin ja lukien vieraskielisiä, toisille lääkäreille tarkoitettuja selostuksia.

Joten tiesin jo ennen lausunnon lukemista, ettei minulla ollut ainakaan vielä invasiivista, kudoksia syövää sieni-infektiota. Olin kuitenkin huomannut poskionteloissani epäsymmetriaa, josta lausunnossakin sitten mainittiin: "Vasemmalla on maksillaariontelossa lievää limakalvoturvotusta ja ontelon pohjalla on muutama ad 6 mm kokoinen retentiokysta."

*

Mutta koska lähettävä lääkäri ei ollut pyytänyt tutkimustuloksia itselleen, jouduin skannaamaan asiakirjan ja lähettämään sen pdf-tiedostona lääkäriasemalle. Kaikki oli mahdollisimman vaikeaa ja nöyryyttävää...

Jos minulla ei olisi ollut skanneria ja sähköpostia käytettävissäni, olisi varmaan pitänyt varata uusi aika lääkäriasemalta ja maksaa lääkärille toiset 80 euroa uudesta vastaanottoajasta, päälle vielä toimistomaksu, kahdeksan euroa.

Jouduin myös soittamaan lääkäriasemalle ja varmistamaan, että sähköpostini oli tullut perille ja että lääkäri saisi lausunnon ja soittopyyntöni.

- Sitten lääkäri vielä saman päivän aikana soittikin ja virkkoi vain, ettei poskionteloitteni löydökset selitä päänsärkyäni ja kehotti kääntymään neurologin puoleen. Hän ilmoitti myös, että voisin lopettaa Kali Bich D30:n käytön.

Lopputulos kaikesta oli, että olin entistä pettyneempi.

*

Tilannetta ei auta yhtään se, että vasemmalla poskiontelossani on raskas tunne koko ajan ja myös otsassani viiltelee.

- Olenkin joutunut penkomaan ulkomaisia sivustoja löytääkseni vastauksia.

Viime yönä löysin muun muassa tällaista:

"Mucosal retention cysts arise from inflammatory obstruction of the seromucinous glands. The cysts are seen as smooth-walled, dome-shaped structures. A retention cyst cannot be differentiated from a polyp by means of imaging. Sinus polyps are mainly associated with allergy, inflammation, infection, and cystic fibrosis. The imaging appearance of sinonasal polyposis may mimic that of a malignancy, as it usually fills and expands nasal cavity. Polyposis also causes bone erosion. CT images of polyposis help in differentiating the lesion from a malignancy. In polyposis, CT images show hyperattenuating material in the center, with a peripheral rim of low attenuation, which is characteristic of inflammatory lesions. With its destructive pattern and variable signal-intensity and contrast-enhancement patterns on MR images, fungal sinusitis also leads to problems in the differential diagnosis. Fungal sinusitis may also have findings similar to those of polyposis on CT images. However, the presence of a hyperattenuating focus in the center of an affected sinus that looks like a central, attenuating cast surrounded by a peripheral ring of low attenuation strongly suggests fungal disease (10)." http://www.ajnr.org/cgi/content/full/24/8/1639?ck=nck

Lihavoinnit lainauksessa omiani - mutta tuossahan sanotaan, että retentiokystaa ei voi kuvauksessa erottaa polyypista ja että sieni-infektiossa voi olla samanlaiset löydökset kuin polyypissa - joten lausunnossani mainitut "retentiokystat" eivät ole välttämättä kystia ollenkaan.

*

Havainnollisuuden vuoksi kopioin saamastani magneettikuvaus-cd:stä joitain kuvia, jotka löytyvät täältä:

http://homehelvetti.blogspot.com/p/tutkimustuloksia.html